Pencak Silat
Pukulan Nusahitu Solemata
Pendekar Maha Guru Besar Hadji Abdul Samad Umarella, oprichter en stijlleider van de Pencak Silat stijl Pukulan Nusahitu Solemata.
De oorsprong van deze Silat stijl is ontstaan uit een mix van 5 stijlen, te weten:
– Pamur
– Serak
– Cimande
– Shabandar
– Pukulan Melayu
“Door in het begin deze stijlen te hebben geleerd van 5 verschillende leraren, werd ik mij er van bewust dat al deze stijlen mooi zijn, maar het uiteindelijk wat betreft de technieken in deze 5 stijlen, het maar om één ding draait: namelijk zo snel en effectief mogelijk je tegenstander overrompelen, in een zo kort mogelijke tijd, waarbij het niet uitmaakt of de tegenstander gewapend of ongewapend is.”
“Daarom heb ik als grondlegger van het P.S. Pukulan Nusahitu Solemata uit de beste jurus van deze 5 stijlen alle franjes weggelaten en uit een basis van 25 jurus, 15 technieken geselecteerd die de basis vormen van onze pukulan. Deze stijl van Pencak Silat Pukulan bela diri (pure gevechtshandeling) werd opgericht in 1974 op de Talmastraat 9 te Waalwijk, waar ik toen woonde. De trainingen werden elk weekend gegeven in de visitekamer aan hoofdzakelijk Molukse jongeren uit Ridderkerk, Waalwijk en Tilburg. Later kwamen er ook Indische jongeren bij uit Eindhoven, Den Bosch, Dongen, Tilburg en Oosterhout. In 1979 verhuisde ik naar Ridderkerk en werd de school daar verder gezet in de gymzaal in Slikkerveer.”
In 1974 werd na de oprichting van de B.P.S.I.N. (Bond Pencak Silat Nederland) die onder voorzitterschap stond van wijlen dhr Boham, tijdens een demonstratie in de Indonesische ambassade, deze nieuwe Pencak stijl, het Pukulan Nusahitu Solemata, voorgesteld en uitgedragen. In 1980, tijdens de wereldkampioenschappen Pencak Silat te Jakarta, werd de stijl officieel erkend door door de IPSI en bekrachtigd door generaal Eddy Nalapraya, de toenmalige president van de IPSI. Vanaf dat moment staat de stijl Nusahitu Solemata, officieel geregistreerd en staat Hadji Abdul Samad Umarella officieel bekend als de Maha Guru, oftewel de grondlegger van deze stijl.
Vanaf 1979 is er een intrede van Nederlandse jongens binnen deze stijl. Een van de eerste leerlingen, Dik Pijl neemt in 1981 zijn vriend Ad ten Have mee. Beide zijn fanatieke volgers van het Kempo bij Ad Jiskoot en Lucas Kastelijn. Als een aantal leerlingen stopt, gaat Ad constant verder. Op dit moment is Ad de opvolger van S. Umarella, en Pendekar in de stijl Nusahitu Solemata.
Samad Umarella was ere-lid en bestuurdlid bij de Asli. Op dit moment zijn er 3 leden van Pukulan Nusahitu Solemata officieel gecertificeerd via de ASLI, tot het vertegenwoordigen van deze stijl.
In de school bevinden zich momenteel een aantal oud-leerlingen met graduaties tot en met de 6e Dan. De stijl is nog in zijn originele vorm. Het Kempesi heeft al de elementen van het Pencak Silat overgenomen. Ad ten Have heeft alleen de doeltreffendheid verder ontwikkeld door een aantal elementen toe te voegen uit het Kempo van de richting Jiskoot/Kastelijn.
Hieronder een kleine foto-impressie van Hadji Abdul Samad Umarella.